nedelja, 27. avgust 2017

TAROT BRANJE ZA ČETRTO ČAKRO

Tarot lahko uporabimo tudi za namene vpogleda v stanje čaker, ki seveda odsevajo globlja energijska in psihološka stanja. Čakra je kot nekakšen prevodnik v našem energijskem polju, ki sprejema in tudi oddaja informacije iz univerzalnega polja, s tem pa tvori našo specifično ‘masko’ in odtis.

Za vpogled v stanje četrte čakre pri spraševalki sem uporabila Tarot of Dreams. Spraševalka pravi, da je v odnosih z drugimi zelo zadržana, da ima veliko obramb in zidov in bi rada vedela, kako se lahko bolj odpre in sprosti zlasti v ljubezenskih odnosih.

POSTAVITEV:
stanje: 2 čaš
možni izzivi ali težave: Paž diskov
potencial: XIV. Zmernost
vodstvo: Vitez palic

2 čaš kot baza je pravzaprav zelo lepa karta za četrto čakro. Kaže, da je spraševalkino srce odprto za sprejemanje in dajanje, njena izhodiščna točka je v resnici dokaj uravnotežena in zdrava. Pripravljena je na sprejemanje in dajanje ljubezni.


Ta karta govori o recipročnosti, zato mora biti spraševalka pozorna na to, koliko daje in koliko potem dejansko dobi nazaj. V njej obstaja en velik ‘oltar ljubezni’, ki ji ogromno pomeni, vendar se zdi, da svoje srčne darove velikokrat nameni ‘zverem’, ki jih požrejo, se pravi ljudem in bitjem, ki bi se nahranili, le malo pa dali.

To je lahko zgodba, ki se razteza preko več življenj - 2 čaš je astrološko Venera v Raku, znamenje raka se navezuje na Luno, že s tem kaže na zgodovino, preteklost in zbiranje, hranjenje izkušenj. Spraševalka je šla skozi dolge zgodbe ljubezenskih zlomov in njeno srce je ranjeno in razboljeno. Venera v Raku zna ljubiti tudi z materinsko ljubeznijo, z objemom sprejemanja in zaščite, pripravljena je skrbeti, hraniti, vendar lahko ‘hrani’ tudi stare rane in preteklost pa tudi neprave ljudi, ki jo izčrpavajo.
Na sliki vidimo dva laboda, ki se stikata - labod kot simbol čistosti kaže, da v ljubezni odpremo svoje srce in se razgalimo, vendar je za to potrebno predati, žrtvovati svoje ustaljene načine funkcioniranja, kar prikazujeta dve čaši, podprti z ženskimi podobami. Tako ranljivi in krhki smo, ko se staknemo z drugim bitjem v ljubezni - in odvreči nakopičene obrambe, vzorce in prepričanja ni lahko. V tem smislu ljubezen zahteva določeno mero ponižnosti, spuščanja ega, kajti le tako je naša čaša, naše bitje lahko dovolj odprto. Odprtost je ranljivost.

Morebitne težave ali izzive nam prikazuje Paž diskov.



Ta karta kaže učenca. V ozadju vidimo podobo templja - Paž diskov je lahko učenec v šoli, univerzi, lahko pa je preprosto učenec življenja, nekdo, ki se uči hoditi skozi življenjske okoliščine. Lahko je tudi učenec in izvajalec ritualov, duhovnih disciplin, ki se jih uči in raziskuje.

Ko se v tarot branju pojavi dvorska karta ali tako imenovana karta osebe, to lahko dejansko kaže na konkretno osebo iz našega življenja. V spraševalkinem primeru imamo moškega, s katerim se videva, ki pa je zadržan, celoten odnos poteka počasi, korak za korakom. Kaže, da se morata kot osebi šele spoznati, si začeti zaupati, se nekaj naučiti drug o drugem skozi konkretne življenjske situacije. Diski pripadajo zemeljskemu elementu, zato je tu preizkus praktične realnosti pa tudi vrednot. Diski ali novci v tarotu predstavljajo vrednost - so torej vse, kar vrednotimo. Ker se Paž diskov v tem primeru pojavlja kot izziv, mora spraševalka paziti in se zavedati, kaj so njene resnične vrednote, ne le v ljubezni, ampak na sploh v življenju. Tu je še vedno v položaju ‘učenke’ in to vpliva na njene odnose - paziti mora, kdo ali kaj je resnično vredno investicije njene energije.

Njena težava v resnici ni zaupanje drugim ljudem - težava je v samozaupanju. Če imamo problem zaupati drugim, je pravi razlog v pomanjkanju zaupanja vase in v svoje odločitve, kar nato projiciramo na druge. Zaupanje ni naivnost, ne pomeni slepo sledenje toku brez treznih in tehtnih premislekov, temveč je zaupanje v resnici stik s samim sabo, s svojim centrom, je prisotnost tukaj in zdaj. Po navadi nas um odnaša v razna pričakovanja, fantazije, tako pozitivne kot negativne, zaupanje pa nas ‘uteleša’, nas drži v telesu, to je v stiku s tem, kar je. Ko v neko odločitev zaupamo, pomeni, da smo jo utelesili, ji dali obliko, jo prizemljili - kar pa seveda ne pomeni, da se ta oblika ne more spremeniti. Diski v tarotu imajo zato veliko zvezo z zaupanjem, z varnostjo - seveda pa tudi s treznostjo in pravilno investicijo naše energije. So dokončna prizemljitev - ideje (ogenj), misli (zrak), čustva (voda) v zemlji dobijo neko konkretno formo, ki smo jo posadili, ki jo negujemo in zaupamo, da bo zrasla.
Spraševalka se mora torej zlagoma učiti zaupanja, hkrati pa tudi vedeti, kam investira svojo energijo. Da bo njeno srce lahko varno dajalo in sprejemalo, mora spraševalka najprej jasno občutiti svoj vrednostni sistem in se ceniti.

Njen problem lahko izhaja iz prejšnjih življenj, kjer je bila v položaju učenca ali celo služabnika, kajti Paž lahko kaže na mlajše, podrejene osebe. Kaže, da je v nekem oziru še mlada in neizkušena, zato njeno odprto srce slabo presoja, kako razpolagati z energijo.
Spraševalka se dejansko vedno znajde v vlogah, kjer se čuti podrejena, ne dovolj cenjena, kar vodi nato v njeno zaprtost in dvom vase. Lekcija je, da si mora zlagoma začeti zaupati in opustiti neprestano dokazovanje svoje vrednosti ter pomembnosti. Njen poglavitni izziv je torej lastna vrednost, njeno dostojanstvo, uživanje v tem, da je to, kar je, v lastnih vrednotah, s čimer bo zlagoma opustila potrebo po dokazovanju. Ko se želimo neprestano dokazovati drugim in zahtevamo, da nas mora drugi ceniti in vrednotiti, je naša resnična težava v tem, da ne vrednotimo samega sebe, spričo pričakovanj, zahtev, ki smo jih akumulirali. Vzorec se lahko ponavlja skozi več življenj, ko igramo eno in isto vlogo, smo vedno v enem in istem položaju, dokler ga vsaj do neke mere ne ozavestimo in ne prepoznamo, kako vpliva na naše odločitve sedaj.

Karta Zmernost kaže na potencial četrte čakre pri spraševalki.



To je čudovita karta zdravljenja in uravnavanja. V angleščini nosi naziv Temperance, ki izhaja iz latinske besede ‘temperantia’, kar pomeni zmernost, treznost; v angleščini so besedo ‘temeprance’ uporabljali tudi v pomenu abstinence, se pravi neuživanja alkoholnih substanc pa tudi prenajedanja. Karta pri spraševalki torej kaže na potrebo po uravnavanju svojih čustven, po zmernem, umerjenem delovanju in ‘abstiniranju’ od ‘prenajedanja’ - se pravi, paziti mora, da sama ne hlasta po zadovoljitvi svojih potreb in hkrati mora biti pozorna, da je ne ‘pohlastajo’ drugi. Vendar pa je karta predvsem čudovit simbol ljubezni, ki zdravi in nas dviga v višave, s tem ko se ‘uravnavamo’ z drugim bitjem - vsakič, ko se združujemo z nekom, ki ni mi sami, ki je drugačen od nas, se nečesa naučimo in razširimo svoje lastno bitje. Ljubezen vsekakor je način takšnega odpiranja in ko hrepenimo po ljubezni, v resnici hrepenimo po razpiranju svojega bitja, po izstopu iz omejitev jaza. Karta Zmernost kaže, da je spraševalka pripravljena na takšno delitev, da je pripravljena duhovno rasti in se odpirati v odnosu z drugim, da se v odnosu želi učiti in si širiti obzorja - karta je namreč pod vplivom znamenja Strelca, ki je eno najbolj duhovnih znamenj, neprestano učeč se, neprestano želeč raziskati nova področja in razširiti svojega duha. Zato karta Zmernost lahko nakazuje tudi vstop takšne osebe v življenje, zlasti osebe, ki je drugačna od nas, morda celo tuja in se moramo preko nje naučiti uravnave in spajanja z drugačnimi elementi, kot smo mi sami.

Kot vodstvo za srčno čakro prihaja Vitez palic.

To lahko kaže na osebo, ki bo v spraševalki zbudila kvalitete viteza ognja - navdušenje, željo po napredku v življenju, delovanje, vizijo. Na notranji ravni karta kaže, da se mora spraševalka zavedati arhetipa ‘bojevnika’, ki se nahaja v njej in se lahko pokaže kot realna oseba v življenju, na katerega se ta arhetip projicira. Lahko pride kot težko pričakovani ljubimec - vendar je to lahko oseba, ki jo bo ‘požrla’ in ji jemala energijo.  Lahko jo zelo navduši in fascinira - samo pri fascinaciji je treba biti previden, kajti pomeni vklop dokaj nezrelih funkcij uma, tistih, ki iščejo vtis in navdušenje, kar pa velikokrat ni prava podlaga za resničen odnos. Hkrati je dobro, da se spraševalka spomni na Paža diskov, ki jo opominja, da je nazadnje v odnosih vedno ona ista, ki dela, čaka in se trudi, medtem ko ji ljubimec ‘požge’ in ‘požre’ veliko energije. Ključ je torej v pravem ravnovesju med praktično realnostjo in duhom, ki bi rad letel visoko - spraševalka mora v odnosih ostati prizemljena in zvesta svojim resničnim vrednotam (kar odražajo diski).  

Celotno branje kaže, da si v ljubezni spraševalka želi ‘velikega duha’, nekoga, ki bi jo očaral, fasciniral in morda celo pravega bojevnika - to je seveda vse odraz njene lastne kvalitete bojevnice in osebe, ki je sposobna velike neodvisnosti in tudi velikih gest. Vendar pa ljubezen zahteva počasno, zanesljivo in praktično spremljanje sebe in drugega, je sprejemanje sebe in drugega v drobnih, včasih tudi neprijetnih detajlih vsakdanjega življenja, ki spraševalki predstavljajo izziv.

Pogled na ljubezen kot na fascinacijo, kot na prihod ‘heroja’, ki nas bo prevzel, je dokaj nedozorel in če gojimo tovrstne fantazije, nas bo življenje hitro prizemljilo. Odnos zahteva veliko testov v praktični realnosti, veliko sprejemanja in tudi spuščanja lastnih fantazij, pričakovanj in idej, da bi nazadnje lahko vzljubili osebo, takšno kot je, ne pa kot fantazijski lik, ki nas mora ‘očarati’. Ognjena kvaliteta lahko močno fantazira in se ujame v past nerealnih pričakovanj ter močno trpi, ko jo ovirajo praktični problemi, vendar je premagovanje vsakdanjih ovir edini način, da ljubezen prizemljimo in zares živimo v tem telesu, v tem trenutku, v tem okolju, ne da ostane zgolj fantazijska himera, ki nam požira duha. Odnos potrebuje preizkušnjo v praktični realnosti, kjer se princ zlagoma spremeni v žabo - in takrat lahko sploh začnemo govoriti o nečem resničnem. Kajti žabe so daleč bolj resnične od princev.

Spraševalka mora torej paziti, da je ne odnesejo fantazije, zavedati se mora svojih hrepenenj in pričakovanj o bojevniškem heroju ter se v odnos spuščati z določeno mero previdnosti ter ne odnehati takoj, ko njena sanjska podoba partnerja trči ob realnost - ravno nasprotno: dobro je, da v odnose spusti precejšnjo dozo realnosti in se zlagoma uči in privaja na resnično in prizemljeno, uravnoteženo sprejemanje in dajanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar